Mobil Öncelikli Tasarım Stratejisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Mobil öncelikli tasarım stratejisi müşteri etkileşimi için oldukça değerlidir. Çünkü mobil cihazlar dijital devrimin ön saflarında yer alıyor. Dolayısısıyla ürün tasarımında “önce mobil” kuralına uyulması gerekiyor. Google ve Yandex gibi arama motorları da mobil öncelikli tasarım stratejisine önem veriyor. Peki, mobil öncelikli tasarım stratejisi nedir? Neden önemlidir? İşte, mobil öncelikli tasarım stratejisi hakkında bilmeniz gereken detaylar. 

Mobil Öncelikli Tasarım Stratejisi Nedir?

Mobil öncelikli tasarım stratejisi, web tasarımcılarının öncelikli olarak mobil cihazlar için ürün tasarımına başlaması demektir. Daha küçük ekranların kısıtlamalarını benimseyerek kullanıcı deneyimini iyileştirmeye odaklanır. Aynı zamanda kullanıcılar için vazgeçilmez olana odaklanır. 

 

Ayrıca daha büyük ekranlar için tasarım özelliklerini aşamalı olarak geliştirmeyi içerir. Örneğin, mobil cihazlar için tasarım yapmaya başlanır. Ardından masaüstü tasarımına geçilir. Özellikle küçük ekranlardaki kusursuz web sitesi tasarımı oluşturma ve geliştirme sürecine odaklanır. 

Mobil Öncelikli Tasarım Stratejisinin Temel İlkeleri

Mobil öncelikli tasarımın bazı temel ilkeleri vardır. Bunlar;

 

  • Basit tutmaya çalışmalısınız. Yani dikkat dağıtmayan ve dağınıklıktan uzak düzeni korumalısınız. Tasarımınızın yalnızca en önemli öğeleri içerdiğinden emin olmalısınız. Örneğin, mobil uygulama geliştireceğinizi varsayalım. Mobil uygulama temiz ve net öğelerden oluşmalıdır. 
  • Görsel hiyerarşiye uymalısınız. Dolayısıyla mesajınızı iletmek için başlıkları, paragrafları ve diğer metin stillerini kullanmalısınız. Bu sayede kullanıcılara hangi içeriğin önemli olduğunu gösterebilirsiniz. 
  • Metni görsel tarama için optimize etmelisiniz. İnsanlar ekranda ne olduğunu anlamak için soldan sağa ve yukarıdan aşağıya tarama yaparlar. Bu sebeple en önemli bilgilerinizi bilinen bir modele göre oluşturmalısınız. Özellikle sizin için kritik olan bilgileri ekranın üst kısmına konumlandırmalısınız. Ancak bu üst kısımda kısa cümleler kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Görsellerinizin uygun alt metin açıklamaları olduğundan emin olmalısınız. Bu da web sitenizin SEO sıralamasını iyileştirmenize olanak tanır. 

Mobil Öncelikli Tasarım Stratejisi Ne İşe Yarar?

Mobil kullanımı son yıllarda giderek daha da popülerleşiyor. Bu sayede birçok mobil uygulama ortaya çıkmaya devam ediyor. Mobil öncelikle tasarım stratejisi, genel web trafiğinin yaklaşık olarak yarısından fazlasına katkıda bulunuyor. 

 

Bu da arama motoru optimizasyonu çalışmalarınıza katkı sunuyor. Aynı zamanda müşteri deneyimini iyileştirmenize yardımcı oluyor. Şimdi gelin, mobil öncelikli tasarım stratejisinin ne işe yaradığını detaylı bir şekilde inceleyelim!

Mobil cihazlar internete kolayca erişmenizi sağlar

İnternet trafiğinin yarısından fazlası mobil cihazlardan gelir. Yani “önce mobil” ilkesini benimsemek web sitenizdeki ürünlerin ve hizmetlerin öne çıkmasına yardımcı olur. Bu da Google sıralamasını etkileyen faktörler arasındadır. 

Kullanıcı dostu ve sezgisel ilerlemenize olanak tanır

Mobil cihazların ekranları oldukça küçüktür. Bu da sınırlı işlem gücüne neden olabilir. Ancak mobil öncelikli tasarım, kullanıcı dostu ve sezgisel ilerlemenizi sağlar. 

SEO performansını arttırır

Arama motorları, mobil öncelikli sitelere önem veriyor. Bu sebeple mobil öncelikli tasarım stratejileri sağlamalısınız. Ancak markanızla tutarlı tasarımlar yapmaya özen göstermelisiniz. 

Duyarlı tasarımı mümkün kılar

Duyarlı tasarım, ürünlerin farklı ekran boyutlarına uyum sağlamasına yardımcı olur. Cihaz veya ekran boyutu ne olursa olsun duyarlı tasarımı mümkün kılar. Bu da kullanıcılara kusursuz bir deneyim sunmanızı sağlar. 

Mobil Öncelikli Tasarım Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Mobil öncelikli tasarım stratejisi oluşturmak için şu adımları takip etmelisiniz:

 

  • Kullanıcıyı ve hedeflerini tanımlamak ile işe başlamalısınız. Kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayan kullanıcı dostu bir tasarım oluşturmalısınız. 
  • En önemli öğeleri ekranın dikkat çeken yerlerine iliştirmelisiniz. Kolayca görülebilecek ve erişilebilecek alanlarda gerekli veya önemli öğelere yer vermelisiniz. Tasarımı basit tutmaya çalışmalısınız. 
  • Temel özellikleri belirlemelisiniz. Kullanıcının hedeflerine ve ihtiyaçlarına göre temel özelliklere öncelik vermelisiniz. 
  • Görsel arayüzü tasarlamalısınız. İçeriğin görsel hiyerarşisine önem vermelisiniz. Okunabilir yazı tipi, anlaşılır düğmeler ve basit simgeler kullanmaya özen göstermelisiniz. Yani ürünün farklı ekran boyutlarında harika göründüğünden emin olmalısınız. 
  • Duyarlı tasarım tekniklerini kullanmalısınız. Değişken ızgaralar ve esnek görüntüler kullanmaya özen göstermelisiniz. 
  • Test etmelisiniz ve güncellemeler yapmalısınız. Yani mobil öncelikli tasarım stratejisini oluşturup bırakmamalısınız. Oluşturduğunuz tasarım stratejilerinin iyi olup olmadığına bakmalısınız. Kullanıcıların geri bildirimlerine göre güncellemeler yapmalısınız. Tasarımı sürekli olarak iyileştirmelisiniz. 
  • Tasarım stratejilerini başlatmalısınız ve izlemelisiniz. Kullanıcı davranışını, katılımını ve elde tutmayı izlemek için analiz araçları kullanmaya çalışmalısınız. Kullanıcının ihtiyaçlarını ve hedeflerini karşıladığından emin olmalısınız. 

Creamake E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Ajansı mobil öncelikli tasarım süreçlerinde yanınızda olur. Profesyonel ekibi web tasarım süreçlerinde öne çıkmanıza yardımcı olur.